Banyak Rahsia Emma Maembong Terkantoi Dalam IG Live Michael Ang Ini

Kerahsiaan (juga dipanggil clandestinity atau furtiveness) adalah amalan menyembunyikan maklumat dari individu atau kumpulan tertentu yang tidak mempunyai “keperluan untuk mengetahui”, mungkin semasa berkongsi dengan individu lain. Yang tersembunyi dikenali sebagai rahsia.

Kerahsiaan sering kontroversial, bergantung pada kandungan atau sifat rahsia, kumpulan atau orang yang menyimpan rahsia, dan motivasi kerahsiaan. Kerahsiaan oleh entiti kerajaan sering dianggap sebagai berlebihan atau dalam mempromosikan operasi yang buruk [oleh siapa?]; Penyataan maklumat yang berlebihan mengenai individu boleh bertentangan dengan kebajikan privasi dan kerahsiaan. Ia sering berbeza dengan ketelusan sosial.

Kerahsiaan boleh wujud dalam beberapa cara yang berbeza, seperti melalui penggelapan, di mana rahsia tersembunyi di sisi biasa seperti contoh bahasa idiosinkratik kompleks atau steganografi; pengekodan atau enkripsi di mana strategi matematik dan teknikal digunakan untuk menyembunyikan mesej; dan kerahsiaan yang benar, di mana sekatan dikenakan kepada mereka yang mengambil bahagian dalam mesej, seperti melalui klasifikasi keselamatan kerajaan.

Haiwan menyembunyikan lokasi den atau sarang mereka daripada pemangsa. Tupai menguburkan kacang-kacangan, menyembunyikannya, dan mereka cuba mengingat lokasi mereka kemudian.

Manusia cuba untuk menyembunyikan secara sedar aspek diri mereka dari orang lain kerana rasa malu, atau dari ketakutan keganasan, penolakan, gangguan, kehilangan penerimaan, atau kehilangan pekerjaan. Manusia juga boleh cuba menyembunyikan aspek diri mereka sendiri yang mereka tidak mampu menggabungkan diri secara psikologi ke dalam kesadaran mereka.

 

Sumber : informasi-viral.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *